TUTKIJOILLE

AINEISTOMME

Työväen Arkisto ottaa vastaan ja säilyttää järjestöjen, yritysten ja henkilöiden toiminnasta syntyneitä paperisia asiakirjoja, sähköisiä asiakirjoja, äänitteitä, valokuvia ja videoita.

Arkistot edustavat työväenliikkeen järjestöjen lisäksi laajaa kirjoa suomalaista järjestöelämää sekä yksityishenkilöiden henkilöhistorioita.

Sosialidemokraattisten puolueiden ja niiden piiri- ja paikallisjärjestöjen aineistot edustavat poliittista työväenliikettä. Ammattiyhdistysliikkeen liitot ja paikallisjärjestöt puolestaan ovat ammatillista työväenliikettä. Muu työväenliike koostuu nuoriso- ja naisliikkeestä, työväen sivistys-, musiikki- ja näyttämötoiminnasta, pienviljelijöiden järjestöistä ja raittiusliikkeestä. Sosiaalialaa edustavat ensikodit ja vakuutuskassat. Muut järjestöt edustavat laajaa kirjoa suomalaisesta järjestöelämästä ammattikoululaisista seksuaalisiin vähemmistöihin.

Henkilöarkistoissa on niin valtakunnallisten johtajien kuin paikallisten vaikuttajien arkistoja. Elämäkerta-kokoelmassa on tietoja lukuisista työväenliikkeen henkilöistä.

Joistakin aiheista on kerätty kokoelmia. Tärkeimmät ovat vuosien 1905, 1917, ja 1918 kokoelmat. Vuoden 1918 kokoelmaan sisältyy väkivallanteoista kerätty ns. terroritilasto. Tilastoon on viittaukset kunnittain. Vappu-kokoelman ja nuottikokoelman lisäksi on muita pienempiä kokoelmia ja lehtileikekokoelmia eri aloilta.

Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen ja useiden ammattiliittojen toimielinten pöytäkirjat on suurelta osin kopioitu pdf-tiedostoiksi. Sähköisen aineiston määrää lisätään resurssien mukaan.

Työväenliikkeen elokuville on tietokanta, jossa on tietoja tuhansista elokuvista. Kansan Elokuvan filmeistä on videokopiot, jotka on katsottavissa Työväen
Arkistossa. Tiedostomuotoon on siirretty laaja kokoelma VHS- ja U-matic-tekniikalla tehtyjä videoita

TUTKIJAPALVELU

Kokoelmamme ovat sinua varten ja vapaasti tutkittavissa arkistomme tutkijasalissa.

Saat asiakirjoista valokopioita ja voit myös kuvata niitä. Muistitietoaineiston kopiointi ja kuvaaminen on luvanvaraista.

Digitoimamme ja mikrofilmaamamme aineistot toimitamme käyttöösi sellaisenaan. Saat myös aineiston kaukolainaksi haluaamaasi kirjastoon tai arkistoon, jossa pääset sitä vapaasti tutkimaan. Valokuvista toimitamme kopiot skannattuna. Henkilökunnaltamme saat yksityiskohtaiset tiedot ja ohjeet tutkijapalveluistamme.


HINNASTO

Tutustu palveluhinnastoomme täältä.


VIITTAUSOHJE

Viittaus on rakenteeltaan seuraava: signum, arkiston nimi, sarja, kansion numero.
Esimerkiksi viittaus Salon Sos.dem. Ty:n pöytäkirjasarjaan kansioon yksi: Työväen Arkisto 363.2 Salon Sos.dem. Ty C 1.

Toivomme, että muistitietoaineistoa käytettäessä merkitään lähdeviitteeksi Työväen Muistitietotoimikunta, sidosnumero, keräelmän numero, Työväen Arkisto.
Esimerkiksi viittaus Lasse Dahlroosin “Merikarvialaisen merimiehen muistelmat” -muistitietokeräelmään:  TMT : 396 : 11991 : Työväen Arkisto (TA).