Vad har hänt dig?

Vem som helst kan ge sina minnen till oss. Det material som man ger oss kan till exempel vara självbiografiska minnen eller en intervju. Nytt material organiseras till en del av samlingen för minnesdokumentation som i forskningssyfte är tillgänglig på Arbetararkivet.

Hur ska man minnas?

När du har bestämt vilket ämne du vill prata om, skriver du på ditt eget sätt och formulerar dig fritt. Det är viktigt att du så noggrant som möjligt skriver ner det du själv har upplevt, sett och hört. Du kan minnas några enskilda händelser som du lagt på minnet eller skriva dina memoarer ur ett bredare perspektiv. Berätta för oss om händelserna såsom Du minns dem och en gång upplevde dem.

Hur överlåter man minnen?

Enskilda hågkomster kan du skicka per e-post, som textdokument eller som ett vanligt brev på posten. Det är bra att sätta ut kontaktuppgifter, så avsändaren kan få en bekräftelse på att vi tagit emot materialet. Vid sändning av självbiografiska manuskript, fotografier och ljudinspelningar eller i samband med andra större överlåtelser lönar det sig att ta kontakt med en tjänsteman för att försäkra sig om en lyckad överlåtelse. Vid behov kan ett överlåtelsebrev göras upp, som klargör användarrättigheterna för det överlåtna materialet. Vi rekommenderar att man skickar med något slags bakgrundsinformation om både den som samlat in informationen och berättaren. Työväen Muistitietotoimikunta har som utgångspunkt att inte hämta materialöverlåtelser.

Tjänsteman för minneskunskap Pete Pesonen,
tfn 09-7743 1170, e-post pete.pesonen(at)tyark.fi