Arkistomme aarteet

Työväen Arkisto ottaa vastaan ja säilyttää järjestöjen, yritysten ja henkilöiden toiminnasta syntyneitä paperisia asiakirjoja, sähköisiä asiakirjoja, äänitteitä, valokuvia ja videoita.

Arkistot edustavat työväenliikkeen järjestöjen lisäksi laajaa kirjoa suomalaista järjestöelämää sekä yksityishenkilöiden henkilöhistorioita.

Sosialidemokraattisten puolueiden ja niiden piiri- ja paikallisjärjestöjen aineistot edustavat poliittista työväenliikettä. Ammattiyhdistysliikkeen liitot ja paikallisjärjestöt puolestaan ovat ammatillista työväenliikettä. Muu työväenliike koostuu nuoriso- ja naisliikkeestä, työväen sivistys-, musiikki- ja näyttämötoiminnasta, pienviljelijöiden järjestöistä ja raittiusliikkeestä. Sosiaalialaa edustavat ensikodit ja vakuutuskassat. Muut järjestöt edustavat laajaa kirjoa suomalaisesta järjestöelämästä ammattikoululaisista seksuaalisiin vähemmistöihin.

Henkilöarkistoissa on niin valtakunnallisten johtajien kuin paikallisten vaikuttajien arkistoja. Elämäkerta-kokoelmassa on tietoja lukuisista työväenliikkeen henkilöistä.

Joistakin aiheista on kerätty kokoelmia. Tärkeimmät ovat vuosien 1905, 1917, ja 1918 kokoelmat. Vuoden 1918 kokoelmaan sisältyy väkivallanteoista kerätty ns. terroritilasto. Tilastoon on viittaukset kunnittain. Vappu-kokoelman ja nuottikokoelman lisäksi on muita pienempiä kokoelmia ja lehtileikekokoelmia eri aloilta.

Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen ja useiden ammattiliittojen toimielinten pöytäkirjat on suurelta osin kopioitu pdf-tiedostoiksi. Sähköisen aineiston määrää lisätään resurssien mukaan.

Työväenliikkeen elokuville on tietokanta, jossa on tietoja tuhansista elokuvista. Kansan Elokuvan filmeistä on videokopiot, jotka on katsottavissa Työväen Arkistossa. Tiedostomuotoon on siirretty laaja kokoelma VHS- ja U-matic-tekniikalla tehtyjä videoita.